Frisia mogelijk naar de zaterdag

Nu de KNVB de mogelijkheid geeft voor teams om horizontaal over te stappen bij de wijziging van speeldag overweegt Frisia om haar vlaggenschip naar de zaterdag te verschepen. Dit zou inhouden dat het twee jaar gelden gestarte zaterdagsvoetbal een nieuw eerste team krijgt en op zondag niet meer prestatief wordt gevoetbald. Met deze stap zou na 138 jaar een einde komen aan prestatievoetbal op de zondag. Het voorstel zal waarschijnlijk moeten worden bekrachtigd door de ledenvergadering van de club.

Tot nu toe moesten nieuw opgerichte zaterdagtakken van zondagsclubs verplicht starten in de vijfde klasse, zo merkten Frisia en ook stadsgenoot FVC. De KNVB kent nu een andere regeling die clubs na volgend seizoen de mogelijkheid geeft om van speeldag te wisselen en ook om op hetzelfde niveau, lees klasse, te blijven spelen. Voor veel clubs biedt dit een uitgelegen kans om aan de wens van spelende leden tegemoet te komen zonder dat dit consequenties heeft voor het niveau. De verwachting is dan ook dat meerdere clubs deze kans zullen benutten en vooral van de zondag naar de zaterdag.

Het houdt wel in dat de clubs die dit willen nog een seizoen alles op alles moeten zetten om een goed team te formeren om in dezelfde klasse te blijven of zelfs te promoveren. Spelers die op de zondag willen blijven voetballen zullen waarschijnlijk naar een andere club gaan om niet na een jaar gedwongen naar de zaterdag te moeten verhuizen of weer te moeten verkassen.

Als Frisia zichzelf handhaaft in de tweede klasse dan zou het team na het seizoen naar de tweede klasse op de zaterdag gaan en zo het eerste team op die dag worden. De andere teams op die dag spelen in de vijfde klasse en kunnen de back-up en doorstroom worden van het prestatieteam. De club wil deze teams wel perspectief blijven bieden, want een kampioenschap zal voor hun (wellicht) minder waarde hebben dan voor de nieuwe situatie. Maar de club ziet deze regeling als geheel absoluut als een uitkomst.