Corona treft amateurvoetbal hard

In maart van dit jaar werd de competitie stil gelegd en de sportcomplexen gesloten. Met als gevolg geen kantine inkomsten tot het einde van het seizoen. Daarna werden de maatregelen in de vakantieperiode meer en meer versoepeld, maar nog steeds geen inkomsten. Aan het begin van het huidige seizoen was het weer mogelijk om gasten te ontvangen in de kantines, maar nu toeschouwers (weer) zijn verboden bij trainingen en wedstrijden staat de grootste inkomstenbron weer droog. Gaan de voetbalclubs het redden in deze en de nog komende tijden?

Veel voetbalclubs zijn afhankelijk van de kantine inkomsten die een aanzienlijk deel uitmaken van de totale begroting. Alle vaste kosten zoals veldhuur, hypotheek kosten van het clubhuis, de betaling van trainers en (sommige) vrijwilligers, materiaalkosten, onderhoudskosten en dergelijke gaan door en moeten betaald worden uit contributies, die kantine inkomsten en mogelijk sponsoren. Nu die omzet van de kantine al maanden is weggevallen en ook nu weer stil staat komt het water bij veel clubs tot aan de lippen. Er zijn regelingen voor sportclubs, maar tot nu toe wordt daar nog maar mondjesmaat gebruik van gemaakt. Waarom? Omdat de regels voor het aanspraak kunnen maken vrij steng zijn.

Gezelligheid

De leden kunnen dus nu (nog) wel sporten bij hun club, maar er is geen (of nauwelijks) gezelligheid. En het is ook nog eens behelpen, omdat veel clubs uit angst om corona te verspreiden de kleedboxen dicht hebben. Dus in tenue naar de training en naar de wedstrijd en daarna weer (snel) naar huis om te douchen. Bij de trainingen en wedstijden geen ouders en andere toeschouwers langs de kant, ook al hoor je stemmen dat dit ook wel eens prettig is. Het is en blijft een ongezellige boel als je tijdens en na de wedstrijd niet even in de kantine iets kunt drinken en eten met vrienden onder het genot van muziek die uit de geluidsboxen schalt. De derde helft heeft duidelijk een rode kaart gekregen.

Daarbij komt dat meerdere voetbalclubs te maken hebben met een groter ledenverloop dan normaal die wordt toegerekend aan de huidige situatie. Ook sponsoren trekken zich terug, ook al zijn daar gelukkig wel uitzonderingen op. Vanwege het niet kunnen organiseren van evenementen lopen de verenigingen ook hier inkomsten mis. Clubs in het land proberen zelf ook van alles te doen om maar uit de rode cijfers te blijven. Eerste teams die hun contributie gaan betalen en/of hun premies inleveren. Veel clubs hebben de contributies verhoogd (of een toeslag ingesteld) om minder afhankelijk te worden van variabele inkomsten zoals die van de kantine. Kantine voorraden worden verkocht aan leden om maar niet over de houdbaarheidsdatum te lopen en dus onverkoopbaar te worden.

Uitstel

Sommige gemeenten verlenen uitstel van betaling voor de veldhuur, maar dus geen afstel. Die kosten komen dan toch nog na drie of zes maanden. Uitstel van executie dus waar veel bestuurders vinden dat de clubs aan hun lot worden overgelaten en ook de KNVB er te makkelijk over denkt. Ja, er is wel een protocol maar geen eenduidig en goed beleid volgens een bestuurslid uit Noord Friesland. De verantwoordelijkheid wordt geheel bij de clubs gelegd. Die moeten de regels uitvoeren en handhaven, maar hoe ga je dat praktisch uitvoeren?

Met de oplopende aantallen besmettingen, waaronder uiteraard ook spelers worden meer en meer wedstrijden afgelast. De competities komen zo in een lastig parket te zitten, want die wedstrijden moeten wel tussentijds worden ingehaald. Met uitgedunde selecties is een dubbel programma per week niet vol te houden. En hoe groot is de kans dat het kabinet morgen besluit om alles op sportgebied weer stil te leggen en de problemen alleen maar groter worden voor de verenigingen. Die inkomsten voor de clubs van de kantine lijken verder weg dan ooit en hoe lang zal het duren voordat de eerste verengingen voorgoed hun deuren moeten sluiten?