Cambuur te kort gedaan door KNVB

Aan het seizoen 2019-2020 kwam na driekwart te hebben gespeeld een abrupt einde door de coronamaatregelen. Lange tijd was het onzeker wat er zou gebeuren met de standen in de competities van het betaald voetbal. Gisteren hield de KNVB een online stemming met alle clubs of de promotie- en degradatie door zou moeten gaan. Ondanks een groter aantal stemmen voor heeft de KNVB toch besloten om dit niet uit te voeren. Door deze dubieuze beslissing wordt Cambuur zeker te kort gedaan voor een van de beste seizoenen ooit.

De stand is dan ook overduidelijk in de eerste divisie. Cambuur staat bovenaan met vier punten verschil op de nummer twee De Graafschap en zelfs 11 punten verschil op de nummer drie Volendam. Er is 2,27 punt gescoord per wedstrijd, een clubrecord, en er is/was 99,5% kans op promotie. Als we kijken naar de twee clubs die zouden moeten degraderen dan zien we een totaal ander beeld. Wellicht dat RKC nog een kleine kans had om zich te handhaven, maar beide clubs stonden tamelijk kansloos onderaan. Feit is wel dat deze clubs flink hebben gelobbyd bij de andere clubs voor een stem in hun voordeel.

Als we de stemming bekijken dan hebben 16 clubs voor gestemd, negen tegen en ook negen onthoudingen. Democratisch bekeken is er dan een meerderheid om dus de promotie en degradatie door te laten gaan. Maar nee, de KNVB heeft schijt aan democratische regels en beslist dat het bij het oude blijft. Voor hun tellen de blanco stemmen mee als tegen, een onvoorstelbaar en ongefundeerd besluit. Zowel Cambuur als De Graafschap zijn hier de dupe van. Beide clubs hadden moeten promoveren en desnoods naar een ere divisie met volgend seizoen 20 clubs waarvan er vier degraderen.

Niet alleen de KNVB is de schuldige aan deze wanvertoning. Wat te denken van de clubs die blanco hebben gestemd. Als die meer ballen hadden gehad dan hadden ze gewoon voor gestemd, iets wat zij ook hadden verwacht van andere clubs als zij in hetzelfde schuitje zouden hebben gezeten. Maar nee, PSV, Ajax, Feyenoord een ook Heerenveen laten hun stem onbenut. Zij gunnen de twee clubs hun promotie niet en laten door hun blanco stem de beslissing aan de KNVB.

De verwachting is dat Cambuur en De Graafschap maar ook FC Utrecht naar de rechter zullen stappen en dat zij een aardige kans van slagen hebben. Utrecht valt namelijk buiten de boot voor de voorrondes van de Europa League, ondanks dat het een duel minder heeft gespeeld dan Willem II en een beter doelsaldo heeft. Als toch alles blijft zoals nu besloten dan kunnen er nog twee oplossingen komen als schrale troost: 1. alle clubs houden hun spelers zoals het nu is, dus geen aan- en verkopen of 2. De clubs beginnen het nieuwe seizoen met het huidige puntenverschil. Maar reken er niet op, want de KNVB met als opperhoofd meneer Knudde is een clubje heren zonder ballen, ook al zou je anders denken bij een voetbalbond.

Onderteken de petitie voor Cambuur en De Graafschap naar de Eredivisie.

1 Reactie on “Cambuur te kort gedaan door KNVB

  1. Dit kan niet waar zijn, Cambuur en de Graafschap horen in de eredivisie.
    Vooropgezet idee wat riekt naar fraude, opnieuw stemmen.

Comments are closed.