Jeugd kan weer voetballen

Gisteravond heeft het kabinet bij monde van premier Rutte gemeld dat enkele maatregelen worden versoepeld met ingang van 29 april 2020. Een daarvan is dat de jeugd weer kan gaan sporten bij hun vereniging. Dus naast het weer voorzichtig opstarten van de basisscholen kunnen de sportverenigingen hun poorten weer openen. En dus kan de jeugd weer georganiseerd in beweging komen en uitkijken naar plezier in hun sport en de omgang met hun sportvriendjes.

Wat zijn nu precies de (nieuwe) regels omtrent het sporten? Hieronder een overzicht.

  • Kinderen onder de 12 jaar (ruim 300.000 KNVB-leden) mogen van de overheid weer voetballen, waarbij ze niet per se de 1,5 meter afstand hoeven aan te houden.
  • Voor jeugd van 12 tot en met 18 jaar (bijna 275.000 KNVB-leden) is dit ook toegestaan mits zij wél op 1,5 meter afstand van elkaar blijven.
  • De verenigingen kunnen onder deskundige begeleiding voetbalactiviteiten voor de jeugd organiseren zoals trainingen en alternatieve voetbalvormen.
  • Competities starten niet voor het najaar en de kantines en kleedkamers blijven voorlopig nog dicht.
  • Ouders mogen niet bij de trainingen blijven om groepsvorming te voorkomen.

Binnen de KNVB is een werkgroep bestaande uit verschillende disciplines al enige tijd bezig met de voorbereidingen. Nu er groen licht is om hiermee verder te gaan, worden voetbalvormen, trainingen, protocollen en tips (zoals het vaststellen van de beste route om groepsvorming tegen te gaan) verder ontwikkeld om de verenigingen, coaches en vrijwilligers straks goedbeslagen op weg te helpen en te ondersteunen door verenigingsadviseurs en technisch jeugdcoördinatoren.

Wanneer welke vereniging de deuren heropent voor de jeugd, is afhankelijk van de betreffende gemeente en de club. Deze week heeft de KNVB contact met de VSG (Vereniging Sport en Gemeenten) en worden de verenigingen nader geïnformeerd.