Mee- of tegenvaller als team?

Nu de KNVB heeft besloten om de competities van het amateurvoetbal dit seizoen niet meer te hervatten zijn er voor de eerste teams van de Leeuwarder clubs mee- en tegenvallers. De huidige standen geven geen kampioenen en ook geen degradanten en volgend seizoen spelen alle teams weer gewoon in dezelfde klasse. Voor sommige clubs een meevaller en voor andere een tegenvaller. Maar in het licht van de Coronacrises is dit natuurlijk wel het minste waar je momenteel aan moet denken.

Toch is het wel een (kleine) irritatie waard vooral als je als eerste team van je club op kampioens- en dus promotiekoers staat. Kijk naar Blauw Wit die op de tweede plaats staat met slechts 1 punt achter op de koploper. Daar had zeker nog een kampioenschap ingezeten en dus een promotie naar de Hoofdklasse, maar het word volgend seizoen weer starten in de eerste klasse. Buurman FVC, die ook in de eerste klasse speelt, staat 11de en dus geen probleem met het stopzetten zou je denken. Toch was dit team in de tweede helft van de competitie sterk bezig aan een opmars nu de ziekenboeg weer leeg begon te raken.

Ook Zwaluwen speelt in de eerste klasse en dat team staat 10de en dus ook daar geen sneue gezichten al was dat misschien alleen maar vanwege het sportieve aspect van ontnomen wedstrijden. Dit geld natuurlijk voor alle teams, die hadden liever de competitie uit willen uitspelen. Bij GAVC zijn ze denk ik niet ontevreden met de maatregel, want dit team stond op de laatste plaats met maar drie punten. Degradatie ontlopen en volgend seizoen dus een kans om het beter te doen.

In de tweede klasse hebben we Frisia (zon) en ook die staat tweede en ook met 1 punt verschil met de koploper. Ook hier zullen ze niet zo blij zijn met de beslissing van de KNVB, ook al kon het niet anders. Voor de teams van Stiens en DTD is er niet zo veel aan de hand, want zij staan respectievelijk 5e en 13e in de tweede klasse.

Voor het eerste van Leovardia in de derde klasse is er wel een zware tegenvaller, want ze staan op de eerste plaats en maar liefst 13 punten los van de nummer twee. Met nog acht wedstrijden te gaan waren zij waarschijnlijk wel kampioen geworden en was de verdiende promotie naar de tweede klasse een feit geworden. In de derde klasse staat het eerste team van Friesland op een 6e plaats.

Voor de derde klasse hoeven we slechts de teams te noemen met hun stand. Hier geen mee- of tegenvallers als we die bekijken. MKV staat 5e, Warga op de 9de plaats en Nicator staat 3e en dat is 12 punten achter de nummer 1. Het is niet aannemelijk dat zij hier nog een kampioenschap uit hadden kunnen slepen.

Als we kijken naar de vijfde klasse dan is het hier Frisia (zat) die baalt, want de koploper staat 10 punten los van de nummer twee. Net zoals Leovardia een goede uitgangspositie om te promoveren voor dit vrij nieuwe team. Tenslotte de andere teams in deze klasse: Lions’66 staat 8ste, WWS 12de en Irnsum bleef steken op de 7de plaats.

Volgend seizoen dus weer in dezelfde klasse en met dezelfde tegenstanders aan de bak. Als we de lijst met overschrijvingen bekijken dan zullen de teams wel een andere samenstelling krijgen en dus is het zeker geen herhaling van dit seizoen. Het seizoen 2019-2020 zal de boeken in gaan als een soort bijzonder trainingsjaar waar niet om de eer en de prijzen werd gespeeld. Hopelijk komt iedereen wel ongeschonden uit deze crises en kunnen we weer voetballen na de zomerstop. Dus blijf bewegen, hou vol, sterkte en vooral een goede gezondheid voor iedereen.