Doelloos

Het is ongelofelijk in welke situatie onze gemeente, ons land en onze wereld zich in bevindt. Na de Spaanse griep in 1918, SARS in 2003, de Mexicaanse griep in 2009 zijn we nu slechts 11 jaar verder en alweer een pandemie, de Chinese griep ofwel coronavirus ofwel Covid-19. Het zorgt ervoor dat onze sociale wereld is veranderd en dat geldt ook voor de sportbeoefening. Het voetbal is totaal stilgelegd tot 6 april 2020. Voetbalverenigingen namen zelf al beslissingen of volgden later de aanwijzingen van het RIVM en de KNVB.

Op woensdag 12 maart laten de eerste voetbalclubs in onze gemeente weten dat ze naast de wedstrijden ook de trainingen stil leggen en zo ook bijeenkomsten bij de club. Blauw Wit houdt nog even vast aan het trainen, maar volgt al vrij snel als blijkt dat alle clubs de trainingen afgelasten. En dit alles om ervoor te zorgen dat het coronavirus zich minimaal verspreidt en er geen grote piek komt waarbij de zorginstanties te weinig capaciteit hebben om zieke mensen te kunnen behandelen.

Spelers wordt opgeroepen om hun conditie te behouden door te gaan joggen en op internet en de sociale media verschijnen allerlei voetbal- en keeperchallenges voor de voetballers. Tijdelijk vermaak totdat de competities weer kunnen starten, maar na de toespraak van Mark Rutte en de mening van virologen is de verwachting dat dit niet gaat lukken op 6 april. Nu is er 11 april nog een inhaalweekend, maar voor 18 april staan de wedstrijden weer genoteerd. Een mooi doel, maar naar alle waarschijnlijkheid niet haalbaar.

Een verder uitstel zou de competitie nog verder in de problemen brengen. Dan is het niet meer haalbaar om een volledig programma af te werken voor de zomerstop. Hoe worden de competities dan afgesloten en zal het resultaat dan gelden van de tot dan gespeelde wedstrijden? Zeker in volledige competities hebben clubs dan onevenredig sterke en minder sterke clubs tegenover zich gehad en staan wellicht op een riskante plaats.  En dat zorgt dan voor het spelen van nacompetitie of zelfs degradatie. Of laat de KNVB de clubs in de competitie staan en beginnen we met dezelfde teams in de poule in het volgende seizoen? De KNVB zal uiteindelijk de beslissing moeten nemen.

Voor nu is dit helemaal niet belangrijk, want we strijden met z’n allen ‘even’ tegen een geduchte tegenstander genaamd SV Corona (Super Virus). Daar gaat het niet om een positie in de poule, maar gaat het alleen maar om (over)winnen. Deze wereldspeler moet worden verslagen in de hoogste divisie, zo niet werelddivisie. En hier zijn niet alleen spelers die een goede voorzet moeten geven, zich moeten inspannen maar ook de supporters en fans die zich moeten bemoeien met het spel. En dan moeten wij uiteindelijk allemaal op het hoogste schavot staan en de beker presenteren die wij hebben gewonnen. En zo kunnen we dan hopelijk weer starten en genieten van het (amateur)voetbal van alledag en hebben we weer een ‘sportdoel’.