Test nieuwe spelregels voetbal

De KNVB was de afgelopen twee dagen gastheer van een bijeenkomst waarin de toekomst van het voetbal centraal stond. De FIFA en andere voetbalbonden waren hierbij aanwezig. De belangrijkste mededeling was dat Nederland heeft besloten dat het de komende jaren gaat experimenteren met vijf nieuwe regels. De experimenten zullen aanvankelijk worden gehouden in de jeugdafdelingen van het voetbal en daarna langzaamaan worden uitgebreid naar andere afdelingen.

De KNVB acht het tot haar plicht om na te denken over veranderingen in het voetbal die het spel aantrekkelijker kunnen maken maar niet het karakter veranderd.  De maatregelen zijn ook niet morgen of over vijf jaar ingevoerd, maar is iets voor de langere termijn. Geen revolutie, maar evolutie van het voetbal. De bond luistert ook naar de meningen van fans die zich bijvoorbeeld storen, zo blijkt uit onderzoek, aan tijdrekken.

De vijf te testen nieuwe spelregels zijn:

  1. de intrap (in plaats van de ingooi)
  2. de selfpass (bij een vrije trap mag een speler de bal voor zichzelf houden)
  3. tijdstraffen na een gele kaart
  4. onbeperkt wisselen
  5. invoering van effectieve speeltijd (dus de voetballende tijd moet 90 minuten zijn)

Ook werd duidelijk dat de komende jaren Europees breed het VAR-systeem zal worden geoptimaliseerd. Intentie is om tijdens het WK in Qatar (2022) geautomatiseerde technologie te hebben die buitenspelsituaties goed kan beoordelen.