Wel of geen fusie in Leeuwarden?

De besproken, zo niet voorgenomen maar nog niet beklonken fusie tussen Friesland en MKV’29 lijkt in een impasse te zitten. Vorig jaar werd er nog gemeld dat de beslissing in januari van dit jaar zou worden genomen, maar in activiteiten zien we niets wat daar op lijkt. Friesland heeft wel een algemene ledenvergadering staan voor deze maand met als agendapunt de toekomst, maar bij MKV’29 (nog) geen vergelijkbare aankondiging in ieder geval tot en met juli van dit jaar. Rijst meteen de vraag of deze fusie wel kans van slagen heeft als het enthousiasme schijnbaar is gedaald.

De besturen van de beide verenigingen hebben vorig jaar overleg gepleegd en de leden zijn op vergaderingen op de hoogte gebracht. Oude sentimenten waardoor het eerdere fusieplan in de jaren 2000 tot 2008 afketste zijn niet of nauwelijks meer aanwezig, mede door vervanging van lang zittende bestuursleden. Beide verenigingen vullen elkaar prachtig aan, Friesland veel senioren en MKV’29 met jeugd en zouden samen een krachtige en vitale club worden als tegenhanger van Zwaluwen op hetzelfde sportpark. En toch komt het niet van de grond en zal het ook zeker niet voor seizoen 2020-2021 zijn beslag krijgen.

Fusiekeuzes

Of zijn er nog (te veel) twijfels en vragen omtrent de fusie tussen deze twee voetbalclubs? In een onlangs gehouden enquête op onze website sprak 36% zich uit voor een fusie tussen Friesland en FVC. Deze laatste club heeft een optie op het nieuwe sportpark Middelsee in het Huizumer Nieuwland. Vlak daarachter kwam de fusie tussen Friesland en MKV’29 met 35% stemmen. Slechts een klein verschil, maar vinden de stemmers dat het DNA van Friesland misschien beter bij FVC past? De nieuwe naam zou in dat geval wel eens heel gemakkelijk kunnen zijn aangezien beide clubs Friesche of Friesland in de naam hebben.

Of zouden de drie clubs voor een totale fusie moeten gaan, zoals 14% van de stemmers aan gaf? In dat geval zijn de geplande velden op sportpark Middelsee niet meer voldoende om deze nieuwe club te huisvesten mocht de verhuizing door gaan. Met ongeveer 1.300 leden zou deze nieuwe club minimaal zes velden nodig hebben om uit de voeten te kunnen met alle spelers en teams. Het is natuurlijk zo dat als een club een fusie aan gaat ze dit wel gelijk helemaal goed willen doen. Dus niet eerst met een andere club en dan een paar jaar later nog een keer met weer een andere club erbij. Wat dat betreft is het inderdaad handig om de tijd te nemen, keuzes goed te verkennen en te bespreken en weloverwogen een definitieve beslissing te nemen.

4 Reacties on “Wel of geen fusie in Leeuwarden?

 1. De zgn oude garde is bij iedere vereniging een “gevaar”. Niet vooruit kijken, maar altijd over vroeger praten. Tijden veranderen en daar moet je mee dealen en naar handelen. Ons 1e elftal draait een prima seizoen met leuk verzorgd voetbal. Onderlinge verstandhouding is prima en ook voor het nieuwe seizoen ziet het er met de nieuwe trainer Richard Dijkstra prima uit.
  Dit hoor je de “oude” garde waarschijnlijk niet vertellen. Die klagen liever. Ik nodig je van harte uit om persoonlijk te komen kijken .

 2. Een eerlijke en prima verdeling voor de wijken in de stad Leeuwarden. Wethouder Florijn wilde acht clubs maar zes zou voldoende moeten zijn. Denk dat dan het voetbal in Leeuwarden in een rap tempo naar een hoger niveau gaat.

  BW’34: zuidoost Leeuwarden (Wiarda, deel Goutum, Zuiderburen, deel nog te bouwen wijken Zuidlanden). Voetbalt volgend jaar misschien al hoofdklasse? Eigen jeugd.

  FVC: zuidwest (Middelsee), dus alleen bij vertrek Wiarda naar Middelsee. Deel Goutum, deel Huizum, deel Aldlân, deel nog te bouwen wijken Zuidlanden en Middelsee. Blijft volgend seizoen eerste klasse en anders maar tweede klasse. Veel eigen jeugd.

  L. Zwaluwen: Huizum, Nijlân. Eerste klasse.
  MKV’29: Huizum, Nijlân. Vierde klasse.

  Leovardia: noordoost. Volgend seizoen 2e klasse? Eigen jeugd.

  Frisia: noordwest. zondagtak volgend seizoen 1e klasse. Jong elftal. Zaterdagtak gaat goed toch?

  Nicator, Flamingo, Friesland en Lions bestaan over drie a vijf jaar vast niet meer.
  WWS, Warga net buiten Leeuwarden blijven die nog lang bestaan? Blauw Wit en FVC zijn dichtbij.

  1. Wat zou de reden zijn dat Nicator over 5 jaar niet meer bestaat?
   Ben ik wel heel benieuwd naar!
   Jeugdafdeling op JO19 na compleet. Financieel meer dan gezond. Eigen schitterende accommodatie .
   Kom eens met een gefundeerd verhaal, Rob.

   1. @Rene
    Signalen van de ‘oude garde’ Nicator. Niet meer het Nicator wat het is geweest. Vooral het eerste elftal. Maar als het zo is wat jij aangeeft dan ziet het er goed uit.

Comments are closed.