Huur sportvelden Leeuwarden fors omhoog

De huur van sportvelden in de gemeente Leeuwarden zijn per 1 januari 2020 fors verhoogd. De verhoging is mede een gevolg van het anders berekenen van de tarieven. Was dat voorheen per lid van de vereniging, nu is dat per veld waarbij kunstgras weer hoger in prijs is dan een grasveld. Door de aanpassing van de tarieven komen voetbalclubs onder grote(re) financiële druk te staan en moeten zij deze kosten doorberekenen aan hun leden. Dit betekent dat voetballen als sport duurder gaat worden en voor sommigen wellicht niet meer betaalbaar is.

Als clubs zouden besluiten om de contributie niet te verhogen dan zullen de hogere tarieven ervoor zorgen dat er andere zaken bij de club niet meer kunnen worden betaald en dus uitgevoerd. Dat betekent een verschraling van het aanbod aan mogelijkheden en activiteiten voor de leden. Ook kan hierdoor de sociale functie van de vereniging in het gedrang komen. De gemeente Leeuwarden is voor het laten bewegen/sporten van zoveel mogelijk mensen, maar zorgt met deze maatregel juist voor een neerwaartse beweging in aantallen.

De forse verhoging heeft voor onrust gezorgd bij de voetbalclubs en verschillende zijn naarstig in de weer om te bekijken wat dit gaat betekenen voor hun organisatie. Een paar jaar geleden heeft de gemeente ook al getracht om de huurtarieven te verhogen, maar dat is uiteindelijk niet gelukt vanwege protesten van de verenigingen. De betogen van de clubs in de raadsvergadering waren aan dovemans oren gericht, want het voorstel tot verhoging werd alsnog zonder wijzigingen aangenomen. De gepresenteerde gevolgen van de maatregel werden aan de kant gezet en het besluit is genomen.

Waar hebben we het eigenlijk over? Wat is die forse verhoging dan eigenlijk? Is dat een paar procent, een indexering of iets meer dan 10 procent? Nee, we hebben het hier over veel geld, want sommige clubs zien meer dan een verdubbeling in huurkosten voor hun veld(en). Vooral de clubs met de kleine aantallen leden komen zelfs uit op een verhoging van 130% van de huurtarieven. Het moge duidelijk zijn dat dit enorm inhakt op de financiële situatie bij deze clubs. De gemeente heeft een paar jaar geleden ingezet op indikking van het aantal voetbalclubs in Leeuwarden naar maximaal acht. Wellicht dat deze zet voor hun alsnog het beoogde resultaat gaat opleveren.

Graag ontvangen wij (hieronder) reacties op dit bericht.

1 Reactie on “Huur sportvelden Leeuwarden fors omhoog

  1. Sporten verbindt en is goed voor de gezondheid etc.
    Opnieuw een bewijs van de Gemeente Leeuwarden.
    Sportclubs de nek omdraaien, gaat het alleen om geld.
    Schaam je dood.

Comments are closed.