Wie is de ‘opvolger’ van scheidsrechter Nieuwenhuizen

Een absurde kop natuurlijk boven dit bericht als je weet dat de assistent scheidsrechter in kwestie in 2012 omkwam door zinloos geweld op het voetbalveld. Zes spelers en een vader gingen hem te lijf na de wedstrijd, omdat ze het niet eens waren met zijn beslissing aan de rand van het veld. Een golf van verontwaardiging ging er door Nederland en het voetbalwereldje. Dit mag nooit meer gebeuren en de KNVB heeft maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat agressie op en naast het veld (zoveel mogelijk) tot het verleden behoorde. Maar is dit ook het geval? Lees en zie het interview met scheidsrechter Martin Frankena.

Deze scheidrechter uit Leeuwarden luidt de noodklok en volgens zijn mening gaat er binnenkort weer een dode vallen op de voetbalvelden. Hij heeft als scheidsrechter veel negatiefs meegemaakt en dan gaat het niet meer over het gezeik van spelers of het roepen van verwensingen van supporters langs de lijn. Hij is vernedert, geslagen, geschopt en zelfs met pis begooid. En afgelopen zondag ging het weer mis in de wedstrijd die hij floot in Steenwijk. Een speler kon niet omgaan met de achterstand van zijn team en ging enorm tekeer en vond dat de “scheids moest oprotten”. Na een gele kaart  hiervoor wordt het alleen maar erger met als gevolg een rode kaart. De situatie wordt dan dreigend en ook de vader van de speler, die grensrechter is, laat merken dat hij het niet eens is met de scheidsrechter. Ook wordt Frankena met woorden bedreigd door de speler. Tijdens die dreigende situatie, met de neuzen haast tegen elkaar aan, geeft Frankena een lichte schop als reactie nadat hij noppen op zijn voet voelt. Niet goed uiteraard, maar de situatie was dermate dreigend dat hij niet wist wat er ging komen, met Nieuwenhuizen in het achterhoofd.

Frankena wil opnieuw het gesprek op gang brengen over de agressie op en rond de velden. Want dat is er nog steeds en met de verharding van de maatschappij is het op het veld niet anders. Hij vindt dat scheidsrechters vaak vogelvrij verklaard zijn en ze zouden juist door de clubs moeten worden begeleid als teken dat niemand maar dan ook niemand het in zijn  hoofd moet halen om anders dan respect te hebben voor deze mensen. Hij ziet te vaak dat vooral jonge scheidsrechter de dupe worden van dit soort gedrag op en rond de velden. Te vaak leggen zij hun taak neer, omdat ze het niet meer leuk vinden en het niet meer zien zitten. Het intimiderende gedrag en zelfs slaan van spelers en ouders breekt hun op en zeker als dat elke week hetzelfde is.

Kijk vooral naar het interview met Martin Frankena op de LC website en hoor zijn complete verhaal.