Ouders zijn supporters

Wat is er nu mooier voor jeugdspelers dan hun ouders langs de kant van het veld die hun zien voetballen en hun aanmoedigen. Laten zien aan je ouders wat je hebt geleerd bij trainingen en hoeveel plezier je aan het spelletje beleefd. Onder aanvoering van de leider die het team tevens coacht kom alles er uit wat er in zit, ook al is dat soms minder dan verwacht. Maar het gaat vooral om het plezier, het samenspel en de interactie richting de leider. Als aanvulling daarop is het natuurlijk fantastisch dat ouders het team supporteren.

En dat supporteren wordt door de meeste ouders goed uitgevoerd. Vooral aanmoedigen en complimenten geven langs de lijn. Ook juichen bij doelpunten uiteraard. Die positiviteit wordt door de spelers gehoord en geeft hun een goed gevoel over waar ze mee bezig zijn: voetballen met het team en met plezier. Jezelf meten met andere teams om te kijken waar je staat en wat je kunt bereiken door het geleerde in de praktijk te brengen.

Toch zijn er ook ouders die hun kinderen of andere spelers uit het team aanwijzingen geven over de uit te voeren tactiek in het spel. Sommige zijn soms zelf heel nadrukkelijk aanwezig en vertellen (lees: schreeuwen) dan hoe de spelers moeten lopen, hoe ze moeten passen en ook nog hoe ze hun tegenstander moeten aanpakken. Aan deze ouders kunnen we melden dat de inhoud van die tactische aanwijzingen niet overkomen bij het kind. Deze moet op allerlei dingen letten in het spel, vooral als hij de bal heeft. Waar is mijn tegenstander, waar zijn mijn ploeggenoten, hoeveel tijd heb ik, moet ik passen of kan ik zelf schieten? Een (jeugd)speler moet dus binnen een fractie van een seconde zeer veel keuzes overdenken en dan de juiste maken.

Invloed

Maar wat er wel overkomt op het kind is de toon van de stem en daar zijn jeugdspelers erg gevoelig voor. De aanwijzingen worden vaak op een minder prettige toon gegeven en kinderen zijn erg gevoelig voor afkeuring en kritiek. Wellicht dat ze erdoor toch harder gaan spelen wat weer het effect heeft dat de (wed)strijd verhard en ze elkaar onderling ook zo gaan aanpakken c.q. aanspreken  en daardoor ook onsportief gedrag gaan vertonen. Die invloed op het spel en de kinderen wil de KNVB niet, de clubs niet en zeker ook als ouders zou je dat niet moeten willen.

Daarom het advies aan ouders om de kinderen te laten spelen en de leider te laten coachen. Zij weten wat er is getraind en weten wat er voor de wedstrijd is afgesproken. Laat daarnaast ook de beslissingen over aan de scheidsrechter en zorg ook hier niet voor negativiteit. Dus moedig vooral je kind aan, juich zo hard je kan om doelpunten en mooie acties op het veld. Doe dit ook als het team van je kind dik achterstaat, blijf positief. Op deze manier beleeft iedereen op en langs het veld een mooi zaterdag(ochtend).

Bron: FVC website