In de wandelgangen

Het Leeuwarder voetbalwereldje is niet anders dan in andere steden waar vele voetbalclubs bij elkaar zitten en er wordt dus hier ook flink geroddeld.

De LVC hoorde in die beruchte ‘wandelgangen’ weer nieuws c.q. geruchten of moeten we zeggen wensen over een fusie of fusies waarbij meerdere clubs betrokken zouden zijn. Na het plan van voormalig wethouder Florijn dat er nog maximaal acht clubs in Leeuwarden zouden moeten overblijven is er nog maar een fusie gelukt.

En dat was die tussen Leeuwarden en Rood Geel in wat nu Leovardia heet en op sportcomplex Kalverdijkje Noord zetelt. De poging om Nicator hierbij te betrekken liepen op niets uit en dus hebben we nog steeds 10 voetbalclubs in Leeuwarden die actief zijn met veldvoetbal. Het toenmalige plan van Florijn is ook niet door opvolger wethouder Ekhart sterk omarmt en uitgevoerd. Vandaar dat er nog steeds, in de ogen van Florijn, een aantal te kleine clubs zijn die wel voorzieningen van de gemeente gebruiken die niet in verhouding staan.

Nu zijn er wel zaken veranderd in de tussentijd. Zo zijn Lions’66 en Flamingo op een veld gaan spelen en zou je dit als een soort ‘fusie’ kunnen zien in de lijn van dat plan van Florijn. Hij wilde een paar sportconcentratiegebieden in Leeuwarden die door clubs werden gebruikt die niet minder dan 300 leden zouden hebben. Dus naast de sportconcentratie ook een concentratie van clubs. Verschillende clubs, volgens ons wel vier, zaten destijds onder die ondergrens en zouden dus moeten gaan samenwerken/ fuseren.

Maar ach, Florijn ging naar Rotterdam, de opvolger heeft de enige fusie die is geslaagd geprobeerd uit te breiden naar drie clubs, maar verder is er niets gedaan met het plan. En het beperken van de sportconcentratiegebieden in de stad lijkt ook al verlaten te zijn nu de raad heeft gestemd voor de aanleg van sportcomplex Middelsee in de wijk De Zuidlanden. Hier wil men graag FVC naar toe hebben, zodat het capaciteitsprobleem op Wiarda verleden tijd is. De geplande uitbreiding met drie velden komt er definitief niet, want daar kan meer aan verdiend worden met huizenbouw en dus moet er een andere oplossing komen.

Nieuw sportcomplex

Als FVC naar het nieuwe sportcomplex verhuist, wat zeker nog geen gelopen race is, dan krijgt Blauw Wit meer ruimte en hoeven de jeugdwedstrijden van deze club niet meer aan het einde van de zaterdagmiddag gespeeld te worden. Maar er wordt ook gemeld, en dit is het eerste gerucht, dat Cambuur naar Wiarda komt in plaats van FVC en daar hun trainingsfaciliteiten krijgt. Niet alleen het eerste elftal, maar ook de beloften en de jeugd en wel in 2020. Ook het jaar waarin het nieuwe stadion klaar moet zijn bij het WTC. Omdat Cambuur niet al te veel teams heeft komt er dan zeker lucht op dit complex.

Voor het nieuwe sportcomplex Middelsee lopen de geruchten uiteen of zijn er verschillende. Laten we ze even opnoemen. Als FVC gaat verhuizen dan gaat het samen (lees fuseren) met Friesland op dit nieuwe complex. Als FVC niet gaat dan wil MKV graag naar Middelsee en deze club houdt momenteel dan ook de adem in voor als FVC toch gaat. In de wijk zitten namelijk veel MKV leden die wel eens voor het gemak van de afstand zouden kunnen kiezen en naar FVC gaan. Dit geldt ook voor nieuw potentieel uit die wijk, Huizum, de bakermat van FVC, Nylân en Aldlân. Of dat FVC en MKV samengaan op de nieuwe plek. Maar er zijn ook geruchten dat de drie clubs in kwestie naar het nieuwe complex zouden gaan als één nieuw te vormen voetbalclub die dan in aantal leden even groot wordt als Blauw Wit. De gemeente zou deze fusie(s) ondersteunen met een prachtig nieuw complex.

Als dit werkelijkheid zou worden dat krijgt oud wethouder Florijn toch nog zijn zin. Dan zijn er nog acht (veld)voetbalclubs in Leeuwarden, zijn streefgetal in zijn plan van destijds. Bijkomstigheid is dan wel dat het aantal sportconcentratiegebieden is uitgebreid en er dus voor de gemeente weer meer kosten zijn in onderhoud. Voor het Nylân zou dit inhouden dat het aantal velden daar te veel is voor Zwaluwen en de gemeente op een deel ervan de zogenaamde ‘Legoland’wijk kan uitbreiden. Voor een gemeente die op zijn geld moet letten en inkomsten moet aanboren geen vreemde keuze. De tijd zal het leren!