FVC, met de V van verhuizen

FVC is benaderd door de gemeente Leeuwarden om te komen praten over een verhuizing naar het nieuwe sportcomplex in de wijk De Zuidlanden.

Op deze manier hoopt de gemeente om het capaciteitsprobleem op Wiarda op te lossen, omdat de uitbreiding met drie velden ten koste zou gaan van dure bouwgrond bestemd voor de huizenbouw en niet gewenst is. De club staat niet echt te springen, want dit zou in haar bestaan een achtste verhuizing worden.

Die achtste verhuizing zou gaan spelen in 2020, een jaar na het vieren van het 100-jarig bestaan van de club. Vooral de laatste tientallen jaren is de club meerdere malen verhuist in de stad en de teller op sportcomplex Wiarda staat op dit moment nog maar op acht jaar. Het binden van vooral jonge jeugdspelers moet elke keer weer opnieuw worden ingezet, al zullen de echter FVC’ers geen probleem hebben met een nieuw en modern sportcomplex.

Even een resumé: opgericht in het prieeltje in de Prinsentuin en vanaf dat jaar voetballend op het zogenaamde soldatenland aan de Harlingerstraatweg. Daarna via de Nieuwlandsweg naar de Sportlaan waar uiteindelijk huizen worden gebouwd en de Borniastraat wordt betrokken. Dan wordt het Triotel, het huidige MCL gebouwd, en gaat de club in 1968 naar sportpark Nylân. Door een verschuiving van clubs komt FVC in 1981 op industrieterrein De Hemrik terecht op een eigen sportcomplex met vier velden maar een teruglopende ledenaantal. Over een verhuizing naar Wiarda wordt al rond de eeuwwisseling over gesproken, maar door financiële verschillen met de gemeente en een gegroeid Blauw Wit werd de verhuizing pas in 2009 een feit.

En dan nu mogelijk de achtste verhuizing van de club en dichter bij de plek waar het allemaal begon. FVC is nog steeds de voetbalclub met haar ‘roots’ in Hûzum om het maar even op zijn Leeuwarder te melden. De gemeente heeft zes miljoen toebedacht aan het sportcomplex wat we voor de gelegenheid maar even ‘sportcomplex Hûzum’ zullen noemen. Daarvan is al 1,5 miljoen gebudgetteerd, want die stond al gereserveerd voor de uitbreiding op Wiarda. Voor dat bedrag kun je een prachtig ‘thuishonk’ bouwen voor de geplaagde club wat verhuizingen betreft.

Wat te denken van minimaal vier kunstgrasvelden met kurk en verlichting. Grote moderne kleedkamers met dubbele lockers voor het opbergen van sporttassen en privé-eigendommen. Een clubgebouw welke zich boven de kleedkamers bevindt en uitzicht heeft op al die velden en naast een (uitbreidbare) kantine ook een Commissiekamer, een keuken en bestuurskamer heeft. Dus minmaal hetzelfde als het prachtige clubhuis op dit moment.

Misschien kan de club zelfs hun tribune weer laten bouwen die ze moesten achterlaten op De Hemrik. Al met al dus het modernste sportcomplex van Leeuwarden die qua ligging ook nog eens als trainingsfaciliteit kan worden gebruikt door Cambuur wanneer het nieuwe stadion in gebruik is aan de westkant van de stad. En met die leden komt het wel goed. Wie wil nu niet trainen op een dergelijk fantastisch sportcomplex en bij een club die positieve uitstraling heeft en in de hogere amateurregionen meedraait, ook met de jeugd.

Veel leden zullen gewoon mee gaan naar het nieuwe complex en de nieuwe aanvulling van leden zal ook uit (de nieuwbouw van) de wijk De Zuidlanden komen. Maar ook uit de wijken van Leeuwarden en Goutum die dichtbij het nieuwe sportcomplex liggen, zoals Huizum, Nylân, Aldlân en Goutum. De tijd zal het leren wat het de gemeente waard is om het capaciteitsprobleem op Wiarda op deze manier op te lossen. Het plan tot het inperken van het aantal sportconcentratiegebieden tot maximaal vier van oud wethouder Marco Florijn is dan in ieder geval niet meer van toepassing.