Nieuwe kunstgrasvelden FVC

De kunstgrasvelden van voetbalvereniging FVC zullen halverwege komend jaar worden vervangen.

De huidige kunstgrasvelden van de eerste generatie zijn na tien jaar zichtbaar aan vervanging toe. Komende zomer zullen de twee velden worden voorzien van de vierde en dus de nieuwste generatie kunstgrasvelden. Daarnaast blijft de wens voor uitbreiding met nog twee velden op Wiarda.

De vervanging van de twee kunstgrasvelden (nummer 5 en 6) werd ook hoog tijd, want uit verscheidene onderzoeken is gebleken dat de eerste generatie velden blessuregevoelig(er) zijn. De nieuwere generatie kunstgrasvelden is echter speciaal ontwikkeld voor de functie van voetbal. Uit recent onderzoek blijkt dat deze aanpassing succesvol is gebleken.

Het blijkt namelijk dat er niet meer kans is op een blessure bij het spelen op kunstgrasvelden. Bij een onderzoek ligt het aantal blessures (blessures per 1.000 uur sport) gedurende een training voor kunstgras op 2,42 en voor natuurgras op 2,94. Bij wedstrijden ligt deze aanmerkelijk hoger: 19,6 voor kunstgras en 21,5 voor natuurgras, maar verklaarbaar gezien het competitiebelang. De verschillen tussen kunstgras en natuurgras zijn dusdanig klein dat ze niet significant zijn. Overige recentere onderzoeken geven soortgelijke cijfers weer.

Met de aanleg van de twee nieuwe en nieuwste generatie kunstgrasvelden is sportpark Wiarda weer bij de tijd. Blijft de uitdaging van het inpassen van de vele wedstrijden van de twee clubs op de zes huidige velden. Dit geldt uiteraard ook voor de trainingen. De accommodatie en faciliteiten moeten beter aansluiten bij de omvang van de twee clubs en hun groei. FVC en Blauw Wit zullen de komende tijd de gemeenteraad overtuigen dat de daarvoor benodigde investering goed besteed is.

Voordelen van kunstgras:

– er kan altijd gevoetbald worden;
– niet afhankelijk van weersomstandigheden;
– omstandigheden van ondergrond bij training en wedstrijd zijn gelijk (altijd even hard);
– bal stuit is anders*;
– circulatiesnelheid is groter;
– nooit meer sproeien;
– nooit meer maaien;
– nooit meer bemesten of bij zaaien;
– veel minder last van ongedierte;
– minimaal onderhoud;
– altijd een groen gazon;
– ideaal voor mensen met (gras)allergie;
– geen inloop van modder.