Clubkleuren onderzocht

In een onlangs gehouden onderzoek op basis van data van de KNVB is uitgebreid gekeken naar de in gebruik zijnde clubkleuren in Nederland.

Daaruit blijkt dat op de Friese voetbalvelden blauw-wit de populairste kleurencombinatie is. De meerderheid van de Nederlandse voetbalclubs speelt in tenues waarin de rode kleur voorkomt. Daarnaast bestaan er duidelijke regionale voorkeuren voor clubkleuren.

Elke voetbalclub heeft zijn eigen logo en clubkleuren. Rood en wit zijn de populairste clubkleuren. Bijna 20 procent van de Nederlandse voetbalclubs spelen in rode of rood-witte voetbaltenues. Ook blauw-wit (9,5 procent), effen wit (9 procent) en blauwe shirts (8,7 procent) komen veelvuldig voor op de Nederlandse amateurvoetbalvelden. 

Oorsprong clubkleuren

Al jarenlang tonen voetbalfans door het dragen van clubkleuren aan dat ze bij een bepaalde voetbalgemeenschap horen. Echte supporters voelen zich emotioneel verbonden met de shirtkleur van hun club. Over de oorsprong van clubkleuren bestaan talloze theorieën. Zo zouden clubkleuren verwijzen naar een stad: rood van Amsterdam, groen van Groningen en blauw van de golf van Napels. Volgens een andere theorie staat rood symbool voor het bloed van Christus en wordt deze kleur dan ook vaak gebruikt door van oorsprong katholieke clubs. Ook groen zou symbool staan voor katholieke clubs, terwijl blauw juist weer een tegenhanger zou zijn van katholieke voetbalclubs.

Kleuren per provincie

Er zijn duidelijke regionale voorkeuren als het gaat om clubkleuren. Zo spelen de meeste voetbalclubs uit Brabant in een geel shirt (14,4%), terwijl deze kleur in Overijssel en Flevoland niet eens tot de acht meest gekozen clubkleuren behoort. In Friesland is blauw-wit (11,2%) de populairste kleurencombinatie en in Noord-Holland en Zuid-Holland spelen opvallend veel clubs in witte shirts (respectievelijk 12,6% en 12,5%). In Utrecht is rood de populairste clubkleur (13%).

Felle kleuren

Diverse studies laten zien dat er een verband bestaat tussen de kleur van het shirt en de prestaties van een club. Zo zouden de spelers van teams met lichtgekleurde shirts elkaar beter weten te vinden in het veld en meer succesvolle passes versturen. Teams die in het wit of met felle kleuren spelen, zouden meer kans hebben om te winnen. Spelers van deze teams zouden elkaar namelijk beter herkennen. Deze trend lijkt te worden doorgezet bij de kleuren van voetbalschoenen.

Nog een paar wetenswaardigheden over voetbalclubs:

  • Er zijn meer dan 100 clubs met ‘Boys’ als toevoeging in de naam in Nederland, daarna komen ‘Sport’, ‘Vooruit’ en ‘Quick’.
  • Griekse namen zijn populair, ‘Olympia’ is het meest gekozen, maar ook “Victoria’, ‘Sparta’ en ‘Excelsior’ zijn in trek.
  • Sinds 1970 is paars een populaire kleur, bij de voetbalclubs die na dit jaar zijn opgericht komt deze kleur zeven keer vaker voor in het shirt dan bij clubs uit de periode daarvoor.
  • De meeste voetbalclubs in Nederland hebben een shirt met meerdere kleuren, 52% heeft dit en 48% draagt een effen shirt.
  • Bijna de helft van de clubs is een ‘VV’, op gepaste afstand komen de voorvoegsels ‘SV’ (15,4%), ‘SC’ (4,3%) en FC (3,9%).
  • Ook voetbalschoenen zijn steeds vaker gekleurd en zwarte kicksen zijn behoorlijk zeldzaam op de Nederlandse velden, terwijl dit vroeger juist andersom was.

Op basis van de tabel hieronder met de eerste zes kleuren(combinaties) per provincie mogen we constateren dat FVC (geel/groen), Frisia (donkerblauw/geel), Lions’66 (blauw/geel) en WWS (geel/rood) unieke kleurencombinaties hebben in hun clubshirt die niet vaak voorkomen in Friesland en Nederland.

Bron: Beslist.nl en KNVB