Een Cambuurfan in Ierland

De meeste Cambuurfans wonen in Leeuwarden, Friesland en Nederland, maar er zijn ook fans in het buitenland die ‘geel en blauw’ zijn.

De LVC zocht contact met een van de fanatiekste supporters en kwam uit bij de Ierse Kalkeren Kieran. Deze jongenman is een zeer enthousiaste voetbalfan en is een groot deel van zijn tijd met voetbal bezig. Hij is een ‘massive fan of Cambuur’ zoals hij het zelf omschrijft. Een interview met een voetbalfan.

Kalkeren woont in Dundalk, een stad op de grens van Ierland met Noord Ierland ongeveer een uur rijden vanaf de hoofdstad Dublin. Hij is 17 jaar oud en studeert Business Management. Dundalk zelf is een mooie stad en verrijkt met gepassioneerde voetbalfans die hun lokale club, Dundalk FC, steunen. De stand en omgeving herbergen ongeveer 35.000 inwoners. De stad is ook bekend vanwege beroemdheden zoals de voormalige Liverpool speler Steve Staunton, de Ierse international Tommy McConville en de Ierse muziekgroep The Corrs.

Kalkeren heeft zelf voor verschillende clubs in de omgeving gespeeld, zoals Muirhevnamor FC en Glenmuir FC. Hij speelde rechts op de vleugel en het afgelopen seizoen was zijn laatste als junior en nu moest hij naar de senioren, een transitie waar hij niet enthousiast over is. Hij speelt al voetbal vanaf kleins af aan en begon op de leeftijd van acht jaar te spelen bij nationale clubs. Voor de overgang naar de senioren is hij gestopt vanwege zijn studie en ook omdat zijn fysiek het eenvoudig niet haalde bij de gewenste standaard fitheid.

Hij besteedt nu nog meer tijd aan zijn lokale club Dundalk FC als supporter. De club speelt in de ‘Irish League’ welke het equivalent is van de Nederlandse Eredivisie. De club heeft deze competitie de laatste twee jaren gewonnen en namen ook deel aan de kwalificatie voor de UEFA Champions League. Helaas werden ze in de derde ronde versagen met 2-1 door BATE Borisov. Kalkeren heeft de drie thuis- en uitwedstrijden bijgewoond met de supportersclub en is natuurlijk houder van een seizoenskaart.

Cambuur

Zoals gemeld is hij een enorm grote fan van Cambuur en hij kan niet echt aangeven waarom. Hij werd ‘verliefd’ op de club in het seizoen 2012-2013 toen ze uiteindelijk promoveerden naar de Eredivisie. Sinds die tijd volgt hij elke week alle wedstrijden en houdt hij de club in de gaten. Op de vraag waarom hij niet voor een van de grote clubs is vindt hij een goede vraag. Het antwoord is dat hij meer een supporter is van ‘underdog’ clubs. Ook was hij blij verrast toen Cambuur in seizoen 2014-2015 de getalenteerde Daniel de Ridder contracteerde. Kalkeren vindt hem een goede speler ook al zit hij niet meer bij Cambuur.

Jammer genoeg heeft Kalkeren nog nooit een wedstrijd van Cambuur bijgewoond, maar hij hoopt dat hij nog dit seizoen een keer naar Leeuwarden afkan reizen om zijn favoriete club in actie te zien. Zeker nu Cambuur de Ier Jack Byrne heeft binnen gehaald is zijn ‘liefde’ voor de club nog groter geworden. Hij is trots dat de enige Ier in de Eredivisie bij Cambuur speelt en dat geeft hem een brede glimlach op zijn gezicht. Een soort ‘extra beloning’ na de vele jaren supporter zijn van de club.

Hij ziet ook dat er overeenkomsten zijn tussen de speelwijze van verschillende Ierse clubs en Cambuur. Hij moet toegeven dat de algehele verdediging in the Ierse ‘League’ (nog) niet standaard is geweest en datzelfde geldt ook voor Cambuur tijdens de opening van het seizoen. Zijn liefde voor Cambuur heeft ook geleid tot de online aankoop van een shirt van het vorige seizoen. Hij hoopt, maar weet eigenlijk zeker dat dit seizoen zijn club collectie uitgebreid gaat worden.

Zij zegt eerlijk dat hij bij de start van het seizoen wel ongerust was over het feit dat de club belangrijke spelers kwijt raakte aan andere clubs. Dit heeft zeker niet geholpen om een goede start te maken, maar over de afgelopen weken heeft het (gehavende) team hard gevochten en ervoor gezorgd dat er toch enkele punten werden behaald. “We moeten de gelijke spelen omzetten in winstpartijen en het team is zeker vooruit gegaan in de afgelopen week”, zo is zijn mening. Hij weet ook zeker dat de supporters achter de spelers staan tot het einde.

Eredivisie

Naast de clubliefde voor Cambuur is Kalkeren ook geïnteresseerd in het Nederlandse voetbal in het algemeen. In zijn reizen door Nederland, ook met de trein, heeft hij veel van de voetbalstadions gepasseerd. Hij heeft waarschijnlijk meer stadions in Nederland gezien dan in zijn eigen land. Hij meldt dat gezien het feit dat zoveel Nederlandse voetballers de Eredivisie verlaten en naar de Engelse Premier League gaan dat veel van zijn vrienden ook het Nederlandse voetbal volgen. Al was het alleen maar om te zien of zij een speler kunnen spotten die wel eens naar een Engelse voetbalclub zou kunnen verhuizen.

Kalkeren vindt het eerlijk om te zeggen dat het vooral door zijn grootvader, geboren in Nijmegen, komt dat hij een voorliefde heeft voor het Nederlandse voetbal. Hij was een groot supporter van NEC en heeft hem verschillende verhalen verteld over zijn bezoeken aan zijn club en natuurlijk de derby tegen Vitesse. Het was vanwege zijn verbinding met zijn geboorteplaats dat Kalkeren meer en meer de Eredivisie ging volgen.

Zijn vrienden hebben verschillende meningen over zijn beslissing om het Engelse voetbal links te laten liggen zich alleen op de Eredivisie te focussen de afgelopen jaren. Ze vragen hem vaak hoe de club uit Amsterdam het doet en wie dit seizoen zal promoveren naar de Eredivisie. Hij denkt dat ze verrast zijn hoe veel tijd hij besteedt aan het volgen van de Eredivisie en het bekijken van de wedstrijden. Zijn meest favoriete club is en blijft zijn eigen lokale club Dundalk FC.

Hij vindt ook dat hij niet liegt als hij zegt dat de competitie in Ierland niet erg speciaal is en soms zelfs slaapverwekkend in vergelijk met de Eredivisie. Veel mensen respecteren zijn keuze voor zijn eigen lokale club en zijn beslissing om niet een team uit de Engelse Premier League als zijn nummer één team te hebben. Maar dit is zeker niet de gewoonte in Ierland en dat is nog zacht uitgedrukt. Hij zal ook zeker geen wedstrijd bezoeken van een voetbalclub waar hij niets mee heeft.

Hij nogmaals melden dat voetbal een groot deel van zijn leven beheerst, wel meer dan 50%. En om die liefde voor de sport uit te drukken hoopt hij dat hij carrière kan gaan maken rondom de velden en dus in de voetbalbusiness. Hij spendeert de meeste tijd van zijn dagen om boeken te lezen over voetbal of het nu gaat over het spel of de wettelijke zaken rondom de voetballerij. Als hij niet leest dan speelt hij FIFA of kijkt een van de wedstrijden op televisie. Een groot voetbalfan dus in hart en nieren.

Tenslotte wil hij ons bedanken voor het nemen van de tijd voor dit interview en wil hij de Cambuur en haar de supporters het allerbeste en geluk wensen voor de rest van het seizoen.

Rijmar de Bruin.

PS. Wie de tweets van Kalkeren Kieran op twitter willen volgen: K97Kieran.