Douchen na het voetballen

Zo in de start van het nieuwe seizoen komt ook weer de discussie naar boven over het wel of niet douchen na het voetballen.

Vooral de jeugd in de pubertijd schijnt hier van af te willen zien en vooral uit schaamte. Veel clubs hebben in hun reglement staan dat douchen verplicht is, maar veel handhaven die regel niet. Andere clubs doen dat wel en houden de leden aan de verplichting. Voor of tegen?

Tegenwoordig zijn de nieuwe leden  van de voetbalclubs rond de vier of vijf jaar oud en gedurende hun pupillentijd is er geen schroom en wordt er gewoon gedoucht na de wedstrijden. Met z’n allen douchen als afsluiting van de gewonnen of verloren wedstrijd en vooral veel lol maken en van echt wassen bij het douchen komt het niet vaak.

Dat veranderd als de spelers in de pubertijd komen en veel het gezamenlijk douchen liever voor gezien houden. Onzekerheid, de verandering van het lichaam en schaamte spelen hierbij de grootste rol. Mede ook door invloed van andere geloven zie je ook vaak dat de tieners hun onderbroek aanhouden bij het douchen wat niet anders is dan in een zwembroek lopen. Dat deze dan toch na het douchen uit gedaan moet worden is weer een andere uitdaging.

Argumenten

Waarom stellen veel clubs dat er gedoucht moet worden? Wat zijn de argumenten om het wel te doen na een wedstrijd waarin vooral de puberjeugd ook begint met transpireren.

Argumenten voor het douchen zijn:

 • Het is niet gezond voor een (jeugd)speler om bezweet op de fiets te stappen en sterk af te koelen. Zeker in de koudere maanden verhoogt dit de kans op griep en verkoudheid.
 • Ook is het belangrijk om te weten dat juist het oude zweet zorgt voor mogelijke infecties en dat het bovendien stinkt.
 • Het is beter voor de spieren om na het voetballen te douchen. Met een warme douche wordt voorkomen dat de spieren te snel afkoelen en dat daardoor de doorbloeding ervan minder wordt. Die doorbloeding is erg belangrijk, omdat het ervoor zorgt dat de afvalproducten in het lichaam snel worden weggevoerd uit de spieren. Bovendien kun je hiermee blessures voorkomen.
 • Na het sporten is het lichaam warm geworden. Deze warmte moet de speler weer kwijt. Dit gebeurt vooral via de huid (transpireren). Als je een warme douche neemt, blijven de haarvaten in de huid langer open staan voor vochtafvoer. Een goed functionerende huid is belangrijk voor de sporter, omdat de huid een belangrijke plaats inneemt in de warmte regulatiemechanisme. Een slechte warmteregulatie is nadelig voor de prestatie.

Kortom belangrijke fysieke redenen genoeg om je kind wel te laten douchen na een wedstrijd of eventueel training.

Daarnaast is er nog een meer sociale reden om bij de vereniging te douchen en dat is het ‘kleedkamergevoel’. Menig voetbaltrainer kan onderschrijven dat een team niet alleen ontstaat op het trainingsveld maar zeker ook in de kleedkamer. Het zou geweldig zijn als ouders die hun kind naar huis laten vertrekken dat zouden begrijpen. ‘Kleedkamerhumor is namelijk datgene waar je een ‘grote jongen’ van wordt’ zo meldt een ouder op internet. Dollen onder elkaar geeft samenhorigheid, dat zorgt voor een bepaalde teamspirit wat vaak ook nog voor prima resultaten zorgt.

Forums

Gelet op de discussies in verschillende forums op het internet lopen de meningen over het verplicht douchen van vooral de ouders nogal uiteen. Enkele (vrij vertaalde) ‘uitspraken’:

 • Ik vind het bemoeizucht van de club om het verplicht te stellen.
 • Bij uitwedstrijden neem ik geen ongedouchte kinderen mee terug nemen in de auto.
 • Niet douchen was de norm en diegenen die wel gingen douchen waren het pispaaltje en het verplicht stellen ervan heeft het probleem opgelost.
 • Ieder seizoen is het de eerste en tweede keer weer gehannes met het douchen, ook vanwege de nieuwe samenstelling van het team. Door de verplichting is het dan toch daarna voor alle spelers de gewoonte om te douchen zonder commentaar en veel lol.
 • Wanneer men vindt dat er verplicht gedoucht moet worden, dan moet men ook maar zorgen voor fatsoenlijke individuele doucheruimtes.
 • Bij de club van mijn zoon is het ook verplicht om te douchen. Ik weet niet of het voor het teambuilden is of zo, maar het moet. Daar kun je over vallen, maar dat is zonde van je energie, soms moeten dingen, punt.
 • Bij ons is het douchen verplicht en gaan de pubers douchen met hun onderbroek aan en daarom is er niemand die niet doucht. Het is geen blootschouw het gaat om het opfrissen.
 • Bij uitwedstrijden kijkt de coach of de douches schoon zijn en als dat niet het geval is (bijvoorbeeld schimmel of onhygiënisch) dan besluit hij om daar niet te douchen.
 • Na het plassen handen wassen en na het sporten douchen, dat hoort erbij. Ik denk ook dat hoe jonger kinderen “gezamenlijk bloot” als normaal beschouwen, hoe minder risico op overdreven puberale schaamte.