Buitenspelregel aangescherpt

Met ingang van het huidige seizoen heeft de FIFA de buitenspelregel gewijzigd en verder aangescherpt en geldt deze dus ook voor de KNVB.

De buitenspelregel is de laatste jaren al vaker aangepast. Spelers werden bestraft als ze de bal daadwerkelijke speelden of een duel met de tegenstander aangingen. Dat leidde tot verwarrende situaties en daarom is de FIFA met een aanpassing gekomen.

Deze aanpassing is verwoord in twee duidelijk zinnen met daarin de nieuwe regels voor buitenspel. ‘Een speler die zich in buitenspelpositie bevindt wordt ook bestraft als

  •  hij duidelijk probeert een bal te spelen waarbij zijn actie een tegenstander beïnvloedt (of hindert) en de bal ook in zijn buurt is.
  • de buitenspel speler een duidelijke actie onderneemt die de mogelijkheid van een tegenstander om de bal te spelen beïnvloedt’.

Kijk het filmpje op YouTube voor de uitgebreide uitleg met voorbeelden door Dick van Egmond: http://youtu.be/gGLQzG_KexA In deze voorbeelden ook de goal van Excelsior tegen Cambuur. Dit doelpunt was vorig seizoen een geldige goal, maar was met de nieuwe regels afgekeurd.