Competitievervalsing?

Je ziet het elk seizoen weer dat er zich zaken voordoen in de competitie die verdacht veel lijken op competitievervalsing.

Menige club maakt zich hier aan ‘schuldig’ en ook al irriteren veel spelers en ouders zich er aan, het is iets wat niet uit te roeien lijkt en waar door de KNVB (klaarblijkelijk) niets aan wordt gedaan. Lees het artikel en wordt het een (negatief) ‘feest’ der herkenning voor jou?

Clubfluiter

Als eerste wil ik de clubfluiter beschrijven. Het is voor (bijna) iedere voetbalclub moeilijk om voldoende vrijwilligers te krijgen om op de (vroege) zaterdag(morgen) een wedstrijd te fluiten. Dat wil niet zeggen dat de club dan maar ook mensen moet inzetten die niet geschikt zijn voor deze taak. Hoe vaak zie je niet dat de persoon in kwestie zeer dubieuze beslissingen neemt en meestal dan ook nog in het voordeel van de eigen club. De mensen die fluiten zouden minimaal Jeugdscheidsrechter moeten halen of BOS (Basis Opleiding Scheidsrechter) en de club zou dat moeten voorschrijven. En laten we het maar niet hebben over de lijnrechters die de buitenspelregel niet (goed) snappen en bij elke bal naar voren met het doekje in de lucht staan.

Klasse

Met dit woord bedoel ik niet de positieve aanduiding en betekenis. Nee, het gaat hier om het feit dat menige club teams lager inschrijven dan de klasse waarin deze thuis zouden moeten horen. Deze teams zijn vaak te herkennen doordat zij week in week uit met dubbele cijfers winnen en dus de tegenstander met dubbele cijfers laten verliezen. Natuurlijk kan het een keer voorkomen dat er een verkeerde keuze is gemaakt, maar als meerdere teams van een club dit effect hebben dan moet je je toch even achter je oren krabben. Bij een verkeerde keuze kan de club het team alsnog terugtrekken en dan voor een hogere klasse inschrijven. Het lijkt mij niet eens leuk voor de spelers en ze leren op deze manier ook niet veel. Strijden in de juiste klasse en met veel strijdlust en af en toe een verlies kampioen worden is toch veel leuker en leerzamer?

Versterking

Als laatste de zogenaamde ‘verborgen’ versterking. Deze kan op verschillende manieren worden uitgevoerd. Als een team wat slechter presteert dan worden spelers van een ander team ingezet om de competitiestand te beïnvloeden en deze ‘jokers’ komen dan vaak uit een hoger team of zelfs een hogere categorie. Of het team wordt samengesteld met bijvoorbeeld tweedejaars van een hogere categorie, niet op papier maar wel in de uitvoering op het veld. Beide een reden waarom scheidsrechters zich zouden moeten houden aan de verplichting van het (serieus) controleren van de kaarten op het veld.

Het is een illusie om te denken dat deze drie zaken binnenkort of zelfs in de (nabije) toekomst zullen of gaan veranderen. De clubs in kwestie zouden bij zichzelf te rade moeten gaan of dit ‘beleid’ wel binnen hun normen en waarden past. Vooral de clubs die zich hier veelvuldig ‘schuldig’ aan maken krijgen een negatieve naam binnen het voetbalwereldje en dat is iets waar ze niet trots op kunnen zijn. Liever complimenten voor het zoveel mogelijk eerlijk en sportief de competitie tegemoet te treden en enige vorm van competitievervalsing tegen te gaan lijkt mij de kroon op het werk van goedwillende clubs.