Nieuwe maatregelen en regels KNVB

Met ingang van het komende seizoen voert de KNVB nieuwe maatregelen en regels in uit het actieplan ‘Tegen geweld voor sportiviteit’.

De meest opmerkelijke wijzigingen zijn de invoering van een tijdstraf en de visuele controle van de spelerspassen en deze maatregelen zullen direct voor de spelers merkbaar zijn. De KNVB wil met deze nieuwe regels meer discipline afdwingen.

Voetballers in de B-categorie van het veldvoetbal krijgen voortaan een tijdstraf van tien minuten opgelegd bij de eerste gele kaart. Een afkoelperiode die direct voelbaar is voor zowel de speler als het team dat tien minuten lang met een speler minder verder moet. De controle op de spelerspas wordt flink aangescherpt en voortaan is er dan ook een verplichte visuele controle aan de hand van de spelerspas, direct voorafgaand aan de wedstrijd. Dit is een gezamenlijke taak van de scheidsrechter en beide aanvoerders en bij jeugdvoetbal de leiders. Deze visuele controle wordt tijdens het seizoen fasegewijs ingevoerd.