Vijf jaar na JVC Nylân 2000

Op 1 juli 2013 is het vijf jaar geleden dat JVC Nylân 2000 werd ontbonden en dus tijd om de balans op te maken.

JVC Nylân 2000 was het samenwerkingsverband tussen MKV’29 en Friesland voor jeugdteams welke 13 jaar geleden werd gestart. Inmiddels zijn de twee clubs alweer vijf jaar onafhankelijk van elkaar met eigen jeugdafdelingen bezig en dus tijd voor een overzicht.

Nog even ter herinnering en in het kort een beschrijving van het samenwerkingverband. In 2000 werd deze opgericht vanwege teruglopende aantallen jeugdleden bij beide clubs. De afspraak tussen de besturen van de twee verenigingen was om ook voor de senioren op den duur te komen tot een totale fusie. Nadat bij Friesland een nieuw bestuur aantrad gaf deze te kennen Friesland niet te willen opheffen en de totale fusie was dus van de baan. Gezien dit feit trok MKV’29 op 1 juli 2008 de stekker uit JVC Nylân 2000 en gingen de clubs weer afzonderlijk van elkaar verder.

Friesland

Sinds die datum heeft Friesland succes met de seniorenelftallen. Het eerste weet zelfs in seizoen 2009/2010 te promoveren naar de derde klasse en is afgelopen seizoen ook kampioen geworden. Ook de A-junioren doen het goed en promoveren in 2012 naar de vierde divisie, een klasse die helaas onhoudbaar is voor de lichting van het A-team van afgelopen seizoen waardoor degradatie een feit is.

In de afgelopen vijf jaren blijft de jeugdafdeling qua aantal leden op een (te) laag peil en weet Friesland niet genoeg (nieuwe) jeugdleden aan zich te binden om in elke categorie een team te laten spelen. Vanaf seizoen 2012-2013 lukt dit wel, maar ook dan is het slechts één team per categorie met uitzondering van de E’s. De jarenlang laag en op hetzelfde prijspijl gehouden contributie heeft hierbij niet geholpen om de extra en noodzakelijke jeugdleden aan te trekken. Friesland heeft momenteel ongeveer 250 leden inclusief de zaalvoetbalafdeling.

Gezien dit aantal leden heeft Friesland dit voorjaar al twee keer in de media aangeven wel iets te zien in een samenwerking met buur Zwaluwen. Waarschijnlijk ook mede vanwege het feit dat in het rapport Grote Steden Beleid van de gemeente en KNVB uit 2010 wordt aangegeven dat de voetbalclubs toch minimaal 300 leden moeten hebben voor een bestaansrecht als zelfstandige club. Enige samenwerking tussen deze twee genoemde clubs is eventueel te bewerkstelligen in de nieuwe omnivereniging die wordt besproken tussen verschillende sportverenigingen uit de wijk.

MKV’29

De afgelopen jaren is het eerste elftal een stabiele vierde klasser gebleken. Vorig seizoen wist de selectie door te breken en werden ze kampioen waardoor ze naar de derde klasse promoveerden. Afgelopen seizoen heeft de selectie meer dan handhaving bereikt, want ze eindigden op een zeer mooie en verdienstelijke derde plaats. Ook het tweede elftal liet afgelopen jaren een stijgende lijn zien en afgelopen seizoen lukte het helaas niet om via nacompetitie te promoveren naar de reserve eerste klasse.

Bij de splitsing in 2008 bleven of gingen de meeste JVC-leden bij c.q. over naar MKV’29 waardoor deze club in 2008 startte met 45 jeugdleden. In de jaren erna weet de club jeugdleden te trekken met een goede organisatie, een goede kledingregeling en veel (neven)activiteiten voor de jeugd. Ook leden van andere voetbalverenigingen gingen over naar de club en daarnaast kwamen er nieuwe leden binnen. Vooral het afgelopen seizoen weten veel startende voetballertjes MKV’29 te vinden, waardoor de club weer verder groeit. MKV’29 heeft momenteel bijna 500 leden.

MKV’29 heeft aangegeven te gaan voor blijvende zelfstandigheid en neemt daarom ook niet deel aan de (verkennende) besprekingen om tot een omnivereniging te komen van de sportclubs in de wijk. De vooruitzichten van de club zijn meer dan goed te noemen en indien de huidige groei doorzet zal deze club haar accommodatie moeten uitbreiden. Met ingang van het nieuwe seizoen heeft de club in ieder geval de beschikking over een extra trainingsveld en zal het nog meer een beroep moeten doen op het eigen kunstgrasveld door middel van meer trainingsuren voor de vele (nieuwe) teams.