Wedstrijd Blauw Wit DA1 gestaakt

De competitiewedstrijd van Blauw Wit DA1 tegen Helpman DA1 van afgelopen zaterdag is gestaakt na een mishandeling in het veld.

Bij een stand van 5 – 4 werd in de 80ste minuut de wedstrijd stil gelegd door de scheidsrechter, nadat een Blauw Wit speelster iemand van de tegenpartij een gebroken neus toebracht. Het is in korte tijd de tweede keer dat de Leeuwarder damesploeg negatief in het nieuws komt.

Het was even voor en na die stillegging goed mis op het veld van het Wiardacomplex. De gasten hadden een achterstand van 5 – 1 in de tweede helft weggewerkt tot 5 – 4 wat bij het team en begeleiding van Blauw Wit de nodige frustraties teweeg bracht. Na een pass van Helpman voor het doel van Blauw Wit en een schot dat over ging bleef een speelster van Helpman hevig schreeuwend van de pijn op de grond liggen.

De scheidsrechter had het voorval niet gezien, maar gaf wel rood aan een speelster van Helpman die het voor haar teamgenote opnam. Speelsters, supporters en begeleiders liepen het veld in om zich met de situatie te bemoeien. Verschillend handgemeen in het veld was het gevolg, zo melden althans ooggetuigen. De scheidsrechter, die de wedstrijd direct staakte, was nergens meer te bekennen. Die liep al van het veld af zonder daarbij oog te hebben voor de situatie.

De Helpmanspeelsters stonden verbouwereerd op het veld. Naar hun zeggen was er niemand van Blauw Wit zijde die zich bekommerde om de hevig bloedende of de andere toegetakelde Helpman speelster. De eerste dame in kwestie is daarna door teamgenoten naar het ziekenhuis vervoerd waar een gebroken neus werd geconstateerd. Ook later in de bestuurskamer was het nog steeds rivaliteit, want er werd niet gevraagd naar de toestand van de gewonde speelster maar wat er op het wedstrijdformulier moest komen. Uiteraard de vermelding ‘gestaakte wedstrijd’ en natuurlijk de namen controleren van de speelsters vanwege de aangiften die zouden volgen bij de politie.

Al met een al een zeer negatief voorbeeld van hoe een potje voetbal in een slagveld kan ontaarden, waarbij de dames in kwestie ter plekke niet zijn gestraft. Ook zijn er geen verontschuldigingen aangeboden en is dit gehele voorval zeker geen reclame voor het (dames)voetbal. Er hangt het team van Blauw Wit ook nog steeds een (heropende) tuchtzaak boven het hoofd vanwege het opstellen van een ongerechtigde speelster in de wedstrijd tegen Be Quick Dokkum.

De reacties op dit voorval op TweeNul zijn niet mis te verstaan. Schrijvers stellen voor om het team uit de competitie te halen en/ of het lid te royeren, zodat Blauw Wit afstand kan nemen van het gebeurde. Er komt ook duidelijk uit naar voren dat toeschouwers het voorval ook op de beschreven manier beleefd hebben. Ook wordt opgemerkt dat de wedstrijd zeer hard was met ‘overtredingen’ aan beide kanten die uiteindelijk hebben geleid tot het zeer negatieve voorval. Iedereen is het er over eens dat dit wel een zwarte bladzijde is in de geschiedenis van het damesvoetbal.

Blauw Wit

In een reactie laat Rudy Douma, voorzitter van Blauw Wit, ons weten dat zij als bestuur de gebeurtenissen tijdens de wedstrijd tegen Helpman ten zeerste betreuren. Dat past niet bij Blauw Wit’34. Maandagavond zal het bestuur gesprekken met betrokkenen voortzetten en een standpunt innemen omtrent te nemen maatregelen.Onderkant formulier