Tuchtzaak Blauw Wit DA1

Naar nu bekend is geworden loopt er een tuchtzaak tegen het eerste Damesteam van voetbalvereniging Blauw Wit dat uitkomt in de tweede klasse.

In de wedstrijd van 15 oktober jongstleden zou Blauw Wit een ongerechtigde speelster hebben opgesteld in de met 1 – 0  gewonnen wedstrijd tegen Be Quick Dokkum DA2. Als de tuchtcommissie handelt en besluit volgens de handleiding voor dit soort zaken dan heeft dat grote gevolgen voor de Leeuwarder club.

Bij onderzoek bleek dat Blauw Wit een speelster zou hebben opgesteld die (nog) lid was van MKV’29 en zij had dus niet mogen meespelen. Als de KNVB conform de handleiding tuchtzaken artikel 2.3.3.4. 1a gaat besluiten dan zal de eindstand reglementair worden vastgesteld op 0 – 3, dus winst voor Be Quick Dokkum en verlies in plaats van winst voor Blauw Wit.

Tevens zal het damesteam van Blauw Wit vijf winstpunten in mindering worden gebracht wat inhoudt dat het team naar de tiende plaats op de ranglijst zakt. 

Blauw Wit

In een reactie laat Rudy Douma, de voorzitter van Blauw Wit, weten dat er inderdaad een zaak was, maar dat die inmiddels is geseponeerd door de KNVB. Alle speelsters stonden op het wedstrijdformulier dat aan de hand van de pasjes door de scheidsrechter is gecontroleerd. En daarmee is voor hun de zaak afgedaan.

Update 9 november 2011:

Be Quick Dokkum

De reactie van Dirk Okma, de voorzitter meisjes- en vrouwenvoetbal van Be Quick, is van een geheel andere aard. Hij stelt dat naar aanleiding van hun email over de opstelling van een ongerechtigde speelster door Blauw Wit, de KNVB een ten laste legging heeft gedaan aan de Leeuwarder club. De tuchtcommissie heeft evenwel besloten tot vrijspraak op basis van het feit dat Blauw Wit ontkend. Hiermee lijkt de kous afgedaan voor Blauw Wit, maar Be Quick heeft hierover opnieuw contact opgenomen met de KNVB en mogelijk besluit de voorzitter van de tuchtcommissie tot een herbeoordeling c.q. mondelinge behandeling, zodat er werkelijk recht gesproken kan worden. De ongerechtigde speelster staat zeer duidelijk op de foto van de wedstrijd en feitelijk is de overtreding dus ‘klip en klaar’. (de speelster met rugnummer acht heeft een andere naam dan de nummer acht op het speelformulier en is lid van een andere club, redactie) Het zou een heel slecht signaal van de KNVB zijn als in deze zaak geen sancties opgelegd worden, om nog maar niet te spreken van de handelswijze van Blauw Wit´34. Ik zou me diep schamen als ik als bestuurder van een vereniging deze feiten zou ontkennen.