Een wedstrijd in Camp Nou

Nee, dit heeft niets met Leeuwarder amateurvoetbal te maken, maar wel met het bezoek van twee Leeuwarders aan het stadion van FC Barcelona.

En wie wil dat nou niet? Een wedstrijd meemaken in het prachtige en sfeervolle stadion van de club uit Barcelona. Het prachtige voetbal zien van Messi, Villa, Xavi, Fàbregas en de andere heren van het team. FC Barcelona, meer dan een club.

Het is zaterdagmiddag 24 september 2011 zes uur als we vanuit ons hotel met de metro naar het dichtstbijzijnde station (Maria Christina) gaan voor de wedstrijd in Camp Nou. We zijn vroeg, want de wedstrijd begint pas om 22:00 uur, maar we willen ook de sfeer voor de wedstrijd ‘proeven’. Ook moeten we nog iets eten en dat doen we op de weg naar het stadion als we uit het metrostation zijn.

Op deze hoofdweg en in het restaurant is duidelijk te merken dat er een wedstrijd op handen is. Het publiek loopt in grote getale over de straten naar het stadion, maar ook velen gaan net als ons nog even iets eten en/ of drinken. De meesten hebben de clubkleuren aan van de Catalanen. Ook in het restaurant leeft het voetbal en niet alleen door de bezoekers. Er hangen twee grote schermen waarop de andere wedstrijden van de Spaanse competitie te zien zijn.

Als we uiteindelijk ons eten op hebben is het al donker en gaan we verder naar het stadion. Onderweg passeren we een hotel met daarvoor een bus waar vele mensen omheen staan. Het blijkt dat dit de spelers van At. Madrid zijn en ze worden niet belaagd door de mensen er omheen, maar sommigen ervan willen een handtekening of met de bus op de foto. En ook al zijn er enkele  en verschillende politiekorpsen op de been en zichtbaar, de stemming is uitgelaten en vriendelijk en hun werk bestaat alleen uit aanwezig zijn en verkeer regelen.

Bij het stadion aangekomen zijn de toegangshekken nog niet open en staat de mensenmassa ervoor te wachten of zich te vergapen aan de vele kraampjes met ‘merchandising’ van Barcelona. De artikelen zoals petjes, shirtjes, sjaaltjes en sleutelhangers gaan vaak over de ‘toonbank’ en ook wij kopen enkele artikelen voor het thuisfront. Ongelooflijk hoeveel er verkocht wordt en alles heel gedisciplineerd, ook al is het erg druk voor de kraampjes.

Dan gaan de hekken open en laten wij onze Barcelona ID-kaart zien waarna we door mogen. Zo vlak bij het stadion lijkt het nog groter en hoger dan van afstand en we zoeken onze ‘port’ op waar we naar binnen moeten om ons vak en stoeltje te bereiken. We lopen om het stadion heen en gaan poort nummer 24 in met de volgende kaart (ook op creditkaart formaat) voor dit gedeelte. Dan is het even zoeken, want de vele aanduidingen op de kaart komen niet één op één overeen met de aanwijzingen in de catacomben.

Uiteindelijk vinden we onze ingang naar het stadion en bekruipt ons een prachtig gevoel. Alsof je een tempel binnen stapt die net ontdekt is, want jij staat nu in het ‘walhalla’ van het voetbal. De inmensheid van het stadion zorgt ervoor dat je mond ‘openvalt’ en je verbijsterd rond kijkt. Je kunt nog net een huppeltje van blijdschap onderdrukken, je staat werkelijk in Camp Nou. We zitten op de hoofdtribune en hebben prachtige plaatsen in het overdekte gedeelte. Het meeste van het stadion is niet overdekt, want wanneer en hoeveel regent het nu in Spanje?

Ongeveer 15 minuten voor tijd zit het stadion nog helemaal niet vol, ongeveer 30 à 40 procent. Dat vonden we vreemd, zou deze wedstrijd de fans niet aanspreken? Als uiteindelijk de wedstrijd om stipt 22:00 uur begint is het stadion zo goed als gevuld en blijkt dat de vaste kern tot het laatste moment wacht met het opzoeken van hun stoeltje. Het ziet zwart van de mensen en er zitten ongeveer 90.000 mensen in het stadion.

Als de teams opkomen klinkt het clublied uit de monden van de vele aanhangers en de rillingen lopen over je rug, zo mooi dit is om mee te maken. Vaders, moeders, kinderen, vrienden, opa’s en oma’s, allemaal staan ze hun team toe te zingen. Dan worden de spelers één voor één voorgesteld en een daverend applaus valt hun allemaal te beurt. Ook wat gefluit bij de spelers van de tegenstanders overigens.

Over de wedstrijd kunnen we kort zijn. Het voetbalspel van Barcelona was prachtig om te zien. Het rondspelen van de bal wordt uitgevoerd met een eenvoud dat het hun schijnbaar geen moeite kost en of de tegenstanders er niet zijn. At. Madrid heeft niet veel in de melk de brokkelen deze wedstrijd en worden op een paar kansen na helemaal weggespeeld. Al na negen minuten opent Villa de score en in de 15de minuut komt een bal van de paal tegen een speler van At. Madrid aan die ervoor zorgt dat deze in de goal beland. Daarna maakt Messi nog drie prachtige goals en zodra hij scoort gaat het publiek staan met beide handen in de lucht en roept “Messi, Messi, Messi” waarbij ze hun handen langzaam laten waaieren.

Tijdens de wedstrijd is het flink gaan regenen wat sommige fans doet besluiten om de voetbaltempel te verlaten of onder de eerste ring te gaan staan. De andere blijven zitten en hadden waarschijnlijk rekening gehouden met dit weer gezien de paraplu’s en regenjasjes. Als de wedstrijd is afgelopen is het stadion vrij snel leeg. Dit kun je niet zeggen van het terrein om het stadion heen en de toegangswegen. Ook de massa bij de metro doet ons besluiten om terug te gaan lopen.

Bij het hotel aangekomen gaan we nog even wat drinken en kleine hapjes eten met een groep van in totaal acht personen in een tappasbar om de hoek. We zijn het met z’n allen eens dat je als voetbalfan dit eens in je leven moet hebben meegemaakt.