Valsheid in opstelling

Hoe graag een club ook wil winnen, het is toch wel zaak om volgens de regels te spelen. Sommige clubs nemen het echter niet zo nauw met die regels en de geldende normen.

Meerdere clubs uit Leeuwarden hebben al eens aan den lijve ondervonden dat er clubs zijn die dusdanig graag willen winnen dat zij bijvoorbeeld spelers opstellen uit een hogere categorie. Dit overkwam afgelopen weekend ook Zwaluwen E4.

Ongeoorloofd en vooral competievervalsend zijn de juiste woorden voor een dergelijke actie. Als er wordt gespeeld tegen teams uit de dorpen dan valt het vaak op dat deze spelers groter zijn dan hun stadse tegenstanders. Grapjes worden dan vaak al gauw gemaakt over ‘de jongens van de klei’ of ‘wat geven ze die jongens hier te eten?”.

In de wedstrijd van het afgelopen weekeinde van Zwaluwen E4 viel tussen die toch wat grotere jongens een verdediger nadrukkelijk op. Deze jongen was twee koppen groter en twee keer zo zwaar als de spelers van Zwaluwen. Hij zorgde ervoor dat geen enkele bal dicht bij hun goal kwam en poeierde alle ballen keihard terug. Werd de vorige wedstrijd nog gewonnen door Zwaluwen, nu moest men het onderspit delven met 1 – 5.

Omdat de ‘reus’ onderwerp van gesprek bleef is de coach van Zwaluwen de website van desbetreffende club gaan bekijken. En wat blijkt, de jongen in kwestie staat op de foto bij het D1-team. Indien de reden is dat het team een speler tekort komt dan kan men toch ook een speler uit dezelfde of zelfs van een lagere categorie inzetten? Ongelofelijk dat deze voetbalclub schijnbaar naar deze middelen grijpt om zich te verzekeren van winst, temeer omdat vanuit historie blijkt dat zij dit zelf direct aankaarten bij de KNVB als ze denken dat het hun overkomt.